276
Bon dia! La iguana marina habita només a les Illes Galápagos i és l’única espècie de llangardaix 🦎 que pot bussejar (sense respirar) fins a 30 m de profunditat durant 30 minuts. Ho fan enlentin moltíssim els batecs del cor, cosa que li permet fer petites migdiades a l'aigua.
277
Bon dia! El marlí negre viu a aigües templades (àrees tropicals i subtropicals) dels oceans Índic i Pacífic. És un peix ràpid que pot fer més de 4,5 metres de llargada i pesar més de 700 quilos, també té unes aletes pectorals rígides, no com els seus parents (peix vela, etc).
278
L'Albert Nadal @AlbertNadalV em va fer arribar aquesta lliçó de física ara fa uns mesos. Potser la vau veure o potser no, aquí la teniu de nou. Explicava que per treure l'ou va girar l'ampolla de cap per avall i la va escalfar amb un assecador de cabells. Ja us veig provant-ho 😁
279
El mutualisme és la relació entre dos éssers de diferents espècies que permet que ambdós en treguin un benefici. Un exemple és el vincle entre taurons i rèmores, és a dir, protecció a canvi d'eliminar paràsits. Seria com un contracte recíproc "Do ut des" natural entre espècies.
280
Reciclar és el futur, no tothom però ho fa de la mateixa manera. Hi ha qui aprofita les ampolles de plàstic per fer capses ben útils, això sí, amb una impressora 3D i una mica d'imaginació. 📹 Function 3D.
281
Vejam, per la canyeta blava només surt aigua si per la vermella entra aire (per substituir l'aigua que surt). Perquè entri aire, el pes de l'aigua que hi ha per sobre de la canyeta blava ha se ser superior al pes de l'aigua que hi ha per sobre de la vermella 😵. Neurona morta...
282
Bjorn Steinbekk va filmar aquestes fantàstiques imatges el 19 de maig de 2021. El cràter de lava "platejada" (com l'anomena ell) és del volcà Fagradalsfjall d'Islàndia.
283
Bon dia dilluns! Comença la setmana dels barbuts (informació aquí ca.m.wikipedia.org/wiki/Setmana_d…). Aquest any sembla que sí podría ser la setmana més freda de l'any. Avui tindrem vent, però encara poc comparat al de demà. Abrigueu-vos fort de cara dimecres. Potser algú podrà fer això.
284
Bon dia! Actualment es fan grans documentals que mostren les coses com mai s'havia fet. Algunes animacions (de només uns pocs segons) expliquen certs temes 🌋 de manera que t'estalvien un grapat de paraules i dibuixos per fer-ho entendre. 📹 BBC Earth/The Power Of The Planet.
285
Bon dia! L'enformador (o puntacorrent) és una eina que tot fuster ha de saber fer servir. És importatíssim que sempre estigui ben esmolat i així talli la fusta com mantega. I si tens traça (i alguna altra eina), fins i tot et permetrà fer una bonica guineu 🦊.
286
Bon dia!
Sabeu que l'aigua és vida, no? 🙂
📹 Tardibabe.
287
Qui no ha intentat cremar alguna cosa amb una lupa? 🔎 Però, com és que un tros de vidre (una lent convergent) pot iniciar una combustió? 🤔 Doncs perquè concentra tota l'energia solar que li arriba en un sol punt, fins i tot aconseguint una temperatura capaç de fondre una roca.
288
Aquesta tarda de divendres tornarem a tenir tempestes ⛈️. Com ja hem patit ultimament, podrien ser violentes 🌪️ de nou. Sembla que primer apareixerien a l'extrem nord-est, després al sud, a la nit al Pirineu i de matinada al Camp de Tarragona. ⚠️ Aneu amb compte. 📹 Jordan Hall.
289
Bon dia! L'origami és un art japonés que té una norma molt senzilla, tot es fa modelant un sol paper i aquest no es pot retallar ni enganxar. El nivell de complexitat va a gust del consumidor, pots fer un barret de paper o un drac mitològic, tu ho decideixes.
290
El quars és un mineral dur i cristal·lí compost per diòxid de silici (SiO2). Se situa normalment a la posició 7 de l'escala de duresa de Mohs (arriba fins a 10), per tant, és força dur. La forma de prismes o de romboedres són molt comuns, com els de la fortalesa de Superman 🙃.
291
Bona nit! A la xinxeta vermella estava casa nostra ara fa 400 milions d'anys. Avui anireu a dormir sabent perquè hi ha fòssils d'éssers marins a molts indrets d'aquí.
Simulació i més informació a dinosaurpictures.org/ancient-earth#…
292
Bon dia! L'escarabat femer és un descomponedor, s'alimenta gairebé només d'excrements. Els enrotlla fent boles i gràcies a la força que té, se'ls endú cap al cau. Fa una gran tasca poc valorada per a molts, la de netejar i fertilitzar el sòl. 📹 Sacha Fonseca.
293
Bon dia! Potser ja heu vist aquesta bonica però trista història. Les imatges mostren un pop 🐙 reticulat fent servir un got de plàstic en lloc d'una cloïssa. Enregistrat a 20 metres de profunditat a les aigües de Lembeh (Indonèsia) per Pall Sigurdsson l'any 2018.
294
Petites però importants diferències evolutives entre la pelvis masculina i la femenina, queda clar que el què passa per un lloc no passaria per l'altre.
295
296
Bon dia! Gràcies a la persistència retinal podem veure animacions a partir de seqüències en moviment. És a dir, la retina de l'ull reté les imatges que veiem (d'un film, d'un zoòtrop, etc) durant una dècima de segon, això fa que millori l'efecte d'animació. 📹 Tee Ken.
297
Bon dia! El pollastre polonès és una raça de galls peculiar que té una cresta de plomes força curiosa. Tot i el nom, el seu origen es troba als Països Baixos (això diuen). És un animal molt dòcil que avui dia es fa servir més per exposicions que per pondre ous.
298
A partir de la tarda/vespre de dimecres s'esperen tempestes ⛈️ al nord-oest que poden ser intenses. També en podria aparèixer alguna de dispersa a la resta. No us perdeu aquesta que van enregistrar a la platja de Triscina di Selinunte ara fa uns dies, com podeu veure, era Mordor.
299
Per què brilla tant la Lluna plena? 🤔
Si només tenim en compte la superfície lunar no hauria de brillar tant, no reflecteix tanta llum. Però resulta que té una capa de pols i partícules al voltant que amplifiquen la brillantor. Aquesta nit de diumenge/dilluns ho podeu comprovar.
300
Bon dia! La font més bonica del riu Cetina és el llac Glavaševo (conegut també com Glavaš o l'ull de la Terra 👁️) de 130 metres de profunditat i aigua potable. S'ubica a prop del poble de Cetina (Croàcia). Si aneu per Dalmàcia, hauríeu de visitar aquest bonic lloc, Izvor Cetine.