Dr. Fahrettin Koca(@drfahrettinkoca)さんの人気ツイート(新しい順)

326
Depremden etkilenen 15 bebeğimizi Cumhurbaşkanlığı’na ait uçakla Ankara'ya getirdik. 10'u Adana, 5'i Mersin'den olan 0-1 yaş arasındaki bebeklerimiz Ankara Etlik Şehir Hastanemizde kapsamlı sağlık kontrolünden geçirilecek.
327
EKİPLERİMİZ KÖYLERDE Hizmet verebilir durumdaki Aile Sağlığı Merkezlerini faaliyete geçirdik, ek çözümler tesis ettik. Bu merkezlerde afetin ilk gününden itibaren 295.007 kişi muayene edildi. Köylere ilaç, hijyen ve ihtiyaç malzemesi ulaştırılıyor. Sağlık kontrolleri yapılıyor.
328
Afetin yaşandığı 10 ilimizde, o dakikalardan bu yana 3.677 bebek dünyaya geldi. Onların o ilk ağlamalarını biz biraz da can kayıplarına ağıt gibi hissettik. Deprem şehirlerinde yeni doğmuş bebekler hepimizin evlatlarıdır. Allah uzun ömür versin, hayat hiç incitmesin.
329
TETANOS VE ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI Deprem bölgesindeki illerimize ilk günden itibaren 80.516, yaralıların sevk edildiği illerimizeyse stoklara ek olarak tetanos aşısı gönderilmiştir. Çocukluk dönemi aşılarına yine aynı özen gösterilecek. Aşılar konusunda herhangi bir sorunumuz yok.
330
Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Osmaniye ve Adana’da Halk Sağlığı Laboratuvarları hizmet vermeye başladı. 415 farklı noktadan su numunesi çalışılmış, bunlardan 49’unda mikrobiyolojik uygunsuzluk tespit edilmesi üzerine gerekli işlemler başlatılmıştır.
331
SAĞLIKLI İÇME SUYU Uzmanlarımız afet bölgesinde içme sularının sağlık açısından kontrolünü yapıyor. Şebeke suyu bulunan ve tankerlerle su dağıtılan yerlerde şu ana kadar 1.485 noktadan klor ölçümü yapıldı, klor miktarı yetersiz yerlerde süper klorlama işlemi gerçekleştirildi.
332
AFET SONRASI RİSKLERE KARŞI HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİ 8 günü geride bıraktık. Koşullar gereği halk sağlığı hizmetleri önem kazandı. Halk Sağlığı Koordinasyon Birimini kurduk. Olası hastalıklara karşı tedbirlerimizi aldık. Bölgeye yeterli miktarda kuduz ve tetanos aşısı sevk edildi.
333
TEDAVİSİ DEVAM EDENLER 15.664’ü serviste, 3.636’sı yoğun bakımda olmak üzere, 19.300 depremzede vatandaşımız halen ülke genelinde hastanelerimizde tedavi altındadır. Bir kısmı taburcu edilen 8.851 hastamıza cerrahi işlem yapılmıştır.
334
SAĞLIK PERSONELİ Deprem bölgesindeki sağlık tesislerimizde, 14.611 UMKE ve Acil Sağlık personeliyle birlikte, 18.097’si doktor olmak üzere, halen 145.711 arkadaşımız görev yapıyor. Gerekli profesyonel güce sahibiz.
335
ECZANE HİZMETLERİ Bakanlığımızın sağlık hizmeti verdiği noktalarda ve sahra eczanelerinde ücretsiz ilaç temini devam ediyor. Bunun yanı sıra, deprem bölgesinde olup, eczanesi hasar gören eczacılarımız başta olmak üzere, geçici eczanelerle mobil eczanelere izin verilmiştir.
336
İLAÇ VE TIBBİ MALZEME Bölgedeki tıbbi malzeme ve ilaç ihtiyacını hızla karşılamak üzere Adana ve Gaziantep’te iki merkezi tıbbi depo oluşturulmuştur. Bölgeye sevk edilen ilaç ve tıbbi malzemeler öncelikli olarak bu depolarda tasnif edilerek afet bölgelerine sevk edilmektedir.
337
Afet bölgesinde yaşayan 2.896 gebe, 3.943 lohusa, 9.685 bebek takibe alındı.
338
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi ile bu hastanenin bahçesinde kurulan Sahra Hastanesinde tedavi gören vatandaşlarımızı ziyaret ettik. Üniversite hastanesi ve sahra hastanesinin kapasitelerini yakından takip ediyor, ihtiyaçlara göre ek tedbirler alıyoruz.
339
Bugün yaptığımız incelemelerde, enkaz bölgelerindeki arama kurtarma çalışmalarını değerlendirdik, halk sağlığına yönelik önlemleri gözden geçirdik.
340
DEPREM BÖLGESİNDE İLACA ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRIYORUZ. Geçici/mobil eczanelere imkân veren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı. Bölgede hasarlı olanlar dâhil serbest eczacılara izin veriliyor. Bakanlığımız sağlık birimleri ve sahra eczanelerinde ücretsiz ilaç temini devam edecek.
341
YAKINIM HANGİ SAĞLIK KURULUŞUNDA? Depremzede yakınınızın hangi sağlık kuruluşunda olduğunu öğrenmek için ALO 184 SABİM hattını arayabilirsiniz.
342
178. saatte Hivay kızımız hayata tutundu. Umut hep var.
343
44 yaşındaki Naime Hanım aramızda. Adıyaman’da, enkaz altından neredeyse bir hafta sonra 165. SAATTE KURTARILDI.
344
Gaziantep İnayet Topçuoğlu Hastanesinde görevli arkadaşlarımız deprem anında canları pahasına hasta çocuklarımızı kurtardı. Bunun başka hastanelerimizde de çok örneği var. Daha ilk anda deprem illerine koşmaya başlayan insanlarımız da aynı şeyi yaptı.
345
Hatay Dörtyol Devlet Hastanemizi ziyaret ederek tedavisi devam eden depremzede hastalarımızın durumları hakkında bilgi aldık, kendilerine geçmiş olsun dileklerimizi sunduk. Çocuk servisimizde korkunun yerini artık yaşama sevinci almaya başladı.
346
Hatay’da enkaz altından 107. saatte kurtarılan, saatler süren açlığına rağmen hayatta kalan, tüm Türkiye’nin ekranlardan tanıyıp bağrına bastığı bebeğimiz Adana Şehir Hastanesinde ve sağlık durumu gayet iyi.
347
Enkaz altından 150. saatte kurtarılan minik kız çocuğumuza ilk tıbbi müdahale Hatay Sahra Hastanemizde gerçekleştirildi. Bir çocuk hekimi olarak sürece nezaret ettik. Yavrumuz tedavi için helikopter ambulansla Adana’ya gönderildi.
348
150. Saat müjdesi. Az önce ekipler tarafından kurtarıldı. Umut hep var!
349
Hatay Defne…
350
O can alıcı sarsıntı sırasında iki hemşire arkadaşımız unutulmaz bir davranış gösterdi. Gaziantep İnayet Topçuoğlu Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesinde görevli Devlet ve Gazel hemşireler dışarı çıkmak yerine bebeklerin bulunduğu kuvözlerin devrilmesini önlemeye çalıştılar.